Nieuw Toetsingskader Digitale Zorg
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gebruikt vanaf mei 2024 een vernieuwd toetsingskader voor het toezicht op de inzet van digitale zorg door zorgaanbieders. Onder digitale zorg verstaat de inspectie de inzet van hedendaagse informatie- en communicatietechnologie (ICT) om de zorg te ondersteunen of te verbeteren.
De IGJ ziet toe op goede en veilige zorg en jeugdhulp. Om transparant te zijn over wat de inspectie toetst, maakt de inspectie toetsingskaders voor onderdelen van de zorg. Een toetsingskader bestaat uit een aantal normen en daarbij behorende toetsingscriteria. Deze zijn gebaseerd op wetten en regels, veldnormen en richtlijnen die beroepsorganisaties van zorgverleners hebben opgesteld. Hier toetst de inspectie op.
Dit toetsingskader is de geactualiseerde versie van het toetsingskader inzet van e-health door zorgaanbieders uit 2018. Het woord e-health is in het nieuwe kader veranderd naar digitale zorg. Dit sluit aan bij de landelijke ontwikkelingen waarbij het woord digitale zorg gangbaar is. Verder zijn de gebruikte bronnen en de daarbij behorende toetsingscriteria geactualiseerd. De Wet Elektronische Gegevensuitwisseling (Wegiz), de Wet Zorg en Dwang (Wzd), de Wet Verplichte GGZ (Wvggz) en de Medical Device Regulation (MDR) zijn toegevoegd. Voor de Wegiz geldt dat alleen de algemene maatregel van bestuur (AMvB) is opgenomen die op dit moment geldig is.
De laatste grote wijziging is de verandering van de titel van thema drie. Dit thema heet nu: Informeren, betrekken en ondersteunen van patiënten. Deze titel sluit met deze wijziging beter aan bij de normen die zijn toegevoegd aan het kader.
Nieuw in deze versie van het toetsingskader is aandacht voor gedwongen zorg, in relatie tot digitale zorg. Sinds 2019/2020 gelden de Wet Zorg en Dwang en de Wet Verplichte GGZ. Deze wetten leggen de rechtspositie van de patiënt vast bij verplichte zorg of onvrijwillige zorg. De inzet van digitale zorg kan ook onvrijwillige zorg zijn. Denk hierbij aan de inzet van (toezichthoudende) domotica. Voorbeelden daarvan zijn een uitluistersysteem, een (bed) sensor, camera’s of leefcirkels. Ook bij de inzet van (gedwongen) digitale zorg is de rechtspositie van de patiënt belangrijk.
Wilt u weten of uw organisatie aan de normen van de IGJ voldoet? Het nieuwe toetsingskader is opgenomen EasyPrivacy voor de zorg
Meer weten of een proeflicentie aanvragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.