Gebruik u het geslacht in de communicatie met klanten/cliënten? Lees dan even verder!
Op 9 januari 2025 heeft het EU-Hof in de zaak Mousse zaak C-394/23 een belangrijke uitspraak gedaan.
Wat was er aan de hand?
De vereniging Mousse heeft bij de Franse autoriteit voor gegevensbescherming (de CNIL) de werkwijze van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF aangevochten waarbij de SNCF haar klanten systematisch vraagt om hun titel (“Monsieur” of “Madame”, “Mr” of “Ms”) bij de online aankoop van vervoersbewijzen. De vereniging is van mening dat dit vereiste in strijd is met de algemene verordening gegevensbescherming (GDPR of Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
De Franse Raad van State vraagt het EU-Hof via prejudiciële vragen of het verzamelen van gegevens over de titels van klanten, beperkt tot de titels “Monsieur” en “Madame” als rechtmatig kan worden aangemerkt, indien deze gegevensverwerking tot doel heeft om gepersonaliseerde commerciële communicatie met deze klanten mogelijk te maken.
Dit doen natuurlijk veel bedrijven en organisaties.
Wat vindt het EU Hof?
Het Hof oordeelt dat het verwerken van aanspreektitels voor gepersonaliseerde commerciële communicatie op basis van genderidentiteit niet noodzakelijk is voor de uitvoering van een overeenkomst. Deze personalisatie is niet objectief onontbeerlijk voor een correcte dienstverlening, zoals een vervoersdienst. Het verwerken van aanspreektitels is evenmin noodzakelijk voor de gerechtvaardigde belangen van het bedrijf, als de klanten niet geïnformeerd worden over het belang, de verwerking niet strikt noodzakelijk is, of de rechten van de klant zwaarder wegen. Een risico op discriminatie kan hierin een rol spelen.
Wat moet u doen?
Deze uitspraak is van belang voor bedrijven en organisaties die persoonsgegevens verwerken via online formulieren. Hierbij is het noodzakelijk om kritisch te kijken welke gegevens worden verzameld en of deze strikt noodzakelijk zijn voor de dienstverlening. Bedrijven moeten zich realiseren dat elke vorm van gegevensverzameling die niet strikt noodzakelijk is, kan worden beschouwd als een schending van de AVG.
Het Hof geeft aan dat er alternatieven zijn voor het aanspreken van klanten anders dan ‘mevrouw’ of ‘mijnheer’. Een optie is om te kiezen voor “beste voornaam”, of, “beste klant”.
De uitspraak gaat uit van ‘toestemming’ als rechtsgrond voor gebruik van ‘mevrouw’ of ‘mijnheer’. Dit betekent dat indien een Online formulier of aanmeld/inschrijfformulier wordt gebruikt er
1. Een juiste en begrijpelijk informatie moet worden verstrekt over de keuze om een ‘aanspreektitel’ te kiezen en
2. om deze vervolgens te ontwerpen in verschillende keuzevelden, waarbij de betrokkene kan aangeven hoe deze aangesproken wil worden.
Dat vergt een zorgvuldige opbouw van een aanmeld/inschrijfformulier.
Lees meer op: https://www.itenrecht.nl/artikelen/verplichte-aanspreektitel-bij-online-aankoop-in-strijd-met-avg